Informiranje, edukacija i savjetovanje udruga za zaštitu potrošača

Potaknuti trenutnim stanjem u udrugama u ovogodišnjoj „Potrošačkoj akademiji“ odlučili smo se obratiti temama financiranja kako bi udrugama otvorili nove mogućnosti i vidike za nastavak financiranja.

Edukacija je bila podijeljena u dvije teme. Prva tema „Alternativni izvori financiranja“ odnosila se na, kako sama riječ u naslovu veli, alternativne izvore to su izvori u koje nisu uključena financiranja iz JLS-ova i Ministarstava. Ovdje govorimo o ERASMUS+, ESF+ i LEADER-CLLD izvorima. Gospodin Milan Medić iz LAG (lokalna akcijska grupa) Vallis Colapis iz Ozlja, stručnjak za ruralni razvoj, predsjednik lider mreže Hrvatske,  napravio je za prisutne kratki pregled pojedinog izvora, koja mogućnost odgovara nama kao udrugama i kako to sve može biti nama od koristi. Gospodin Medić podsjetio nas je i o osnovama rada u zajednici, koliko je bitno napraviti procjene i mobilizaciju za uspješnost provedbe projekta.

U drugu temu uvela nas je gospođa Tanja Popović Filipović, predsjednica Centra za edukaciju i informiranje iz Bilja. Gospođa Popović Filipović zajedno s kolegama iz udruge provela je niz projekata financiranih iz Eu fondova te nas je svojim znanjem i iskustvom uvela u osnove. Saznali smo što su zapravo EU fondovi i kakva je njihova struktura, koji su to sustavi upravljanja, programi Unije i načeli smo temu o pozivima za dodjelu sredstava. Upoznali smo najčešće greške ispunjavanja prijava za financiranje iz EU fondova  i način na koji to sve skupa funkcionira ako i kada jednom sredstva budu odobrena.

Edukaciji je prisustvovalo devet udruga, svojim prisustvom pokazali su da su spremni ojačati svoje udruge i zajedničkim snagama boriti se za prava potrošača.

Gordana Lukić